meny
Gruppebilder av RVO-ene i byggebransjen

Bygge­bransjen – Års­rapport 2017 Felles­forbundet

Problemer med kommunikasjon og språk skaper ofte situasjoner der RVO-ene føler at HMS-budskapet ikke når frem eller blir forstått.

Situasjonsbeskrivelse

Fellesforbundet sine regionale verneombud har i løpet av 2017 gjennomført over fire tusen byggeplassbesøk. Besøkene er i hovedsak rettet mot små og mellomstore virksomheter som ikke har egne valgte verneombud. Nærmere 90 % av tidsbruken til de regionale verneombudene i byggebransjen går til arbeidsplassbesøk.

Vi ser at byggeaktiviteten i 2017, likt som andre år, er preget av store geografiske forskjeller. Eksempelvis er området rundt Oslofjorden preget av svært høyt aktivitetsnivå, samtidig som det i andre områder meldes om nedgang i aktiviteten, oppsigelser og/eller permittering av fast ansatte. Det meldes også om en økning av innleie samt midlertidige oppdrag. Høy aktivitet og midlertidighet fører med seg en forringelse av HMS-arbeidet på byggeplassene. Ved et høyt aktivitetsnivå ser vi at HMS kan bli nedprioritert, og der det er høy andel av midlertidige er det utfordrende å bygge verne- og sikkerhetskultur.

En utfordring, som etter hvert har blitt en gjenganger i årsrapportene fra RVO-ene, er det store innslaget av innleie av midlertidige- og utenlandske arbeidere. Arbeiderne har ikke noen forankring i virksomheten de arbeider for, og korte opphold og oppdrag går ut over sikkerhets­kulturen på byggeplassene. RVO-ene melder om at det stadig blir vanskeligere å bygge en verne- og sikkerhetskultur i slike situasjoner. Ofte kan utenlandske midlertidig ansatte mangle riktig dokumentasjon, og språkproblemer gjør det vanskelig å kommunisere. RVO-ene melder om at de har hatt vanskeligheter med å undersøke om arbeidstakerne har HMS-kort, det kan fremvises bestilling av dette, men erfaringsmessig avbestilles de igjen. De regionale verneombudene i byggebransjen melder om at dette er en av de mest økende, og største utfordringene ute på byggeplassene.

Situasjonen etter geografi

Oslo, Akershus og Østfold

Fra 1. august 2017 ansatte Fellesforbundet i dette området et nytt regionalt verneombud, dette var på bakgrunn av den økte aktiviteten i området som vi har sett over flere år. Det er fortsatt stor aktivitet i regionene og vi ser fra RVO-enes rapporter at antall stans ved fare for liv eller helse er likt tidligere år. I hovedsak retter aktiviteten seg mot større prosjekter, RVO-enes inntrykk er at aktiviteten er noe redusert for eneboligmarkedet.

Rogaland og Agder fylkene

I Rogaland og Agder fylkene er det ingen endring i aktivitetsnivået sammenlignet med 2016. Det var ventet en liten oppgang, men den har ikke kommet. Det er varslet om permitteringer i flere virksomheter, og det er stadig virksomheter som erstatter fast ansatte med innleie og underentrepriser.

Buskerud, Vestfold og Telemark

Det er stor aktivitet i Buskerud, Vestfold, og Telemark. RVO-ene melder om mange utenlandske aktører. RVO-ene opplever at disse aktørene har lite kunnskap om arbeidsmiljølovgivningen og at de opererer med stor risiko. Samtidig opplever de at det er store ulikheter mellom større og mindre entreprenører. Hos de store entreprenørene, som gjerne har offentlige kontrakter ser ikke RVO-ene noen store mangler, likevel er de ikke helt uten mangler. Blant de mindre entreprenørene, spesielt blant de som bygger hytter opplever RVO-ene store avvik.

Hedmark og Oppland

Hedmark og Oppland opplever noe oppgang, dette skyldes økning i hyttemarkedet. Boligmarkedet i området har opplevd noe begrenset aktivitet igjennom året. Det er mange mindre jobber med innleie og midlertidige kontrakter, RVO-ene ser dette spesielt hos utenlandske virksomheter, men også hos norske entreprenører med utenlandske under­entreprenører. Språk og kommunikasjon fortsetter å være en av de største utfordringene på bygge­plassbesøkene, det er vanskelig for RVO-ene å gi arbeiderne informasjonen de ønsker å formidle.

Hordaland og Sogn og Fjordane

Aktiviteten i regionen har ikke opplevd noen betydelig opp- eller nedgang i løpet av 2017. Som tidligere år må flere virksomheter ty til permitteringer og flere virksomheter sier opp fast ansatte for å leie inn arbeidskraft eller ansette midlertidig. RVO-ene ser at økningen av korte arbeidsforhold setter preg på arbeidet med HMS. Det er mange som ikke har eierskap til virksomhet eller byggeplassen og de skal kun være inne i svært korte perioder. Mange av de innleide og midlertidige er utenlandske arbeidstakere. Også i dette området er det svært vanskelig for RVO-ene å kommunisere på arbeidsplassen, da svært få snakker norsk eller engelsk.

Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal

Regionen har merket nedgangen i oljeindustrien og aktivitetsnivået er lavere enn tidligere år. Det er lite nybygg, men det har vært økning av aktivitet knyttet til takrenovering. På de aller fleste arbeidsplass­besøkene må RVO-ene snakke engelsk, og de møter på et flertall av Litauere og Latviere. Problemer med kommunikasjon og språk skaper ofte situasjoner der RVO-ene føler at HMS-budskapet ikke når frem eller blir forstått.

Nordland og Troms

Det er stor aktivitet i Nordland og Troms, og det virker som om aktiviteten vil fortsette. Som tidligere år ser RVO-ene økning av utenlandske arbeidstakere i månedene etter sommerferien, uten at det synes å være noen åpenbare årsaker til dette. Samarbeidet med A-krimsentrene er godt og velfungerende, RVO-ene opplever at sakene som blir sendt dit, blir håndtert på en god måte.

Personalsituasjon

RVO-ene melder som tidligere år om hendelser hvor de opplever egen sikkerhet som truet. Forbundet har retningslinjer på hvordan dette håndteres og det varsles internt, det arbeides også med en revidering av dette.

Rapportene fra RVO-ene viser at det er kriminelle miljøer på norske byggeplasser, i dette bildet skal de alltid vurdere egen sikkerhet først og opptre med varsomhet. Det har blitt ansatt ett nytt regionalt verneombud for regionen Akershus og Romerike, tiltredelse var 1. august 2017. I tillegg har det blitt ansatt en ny rådgiver i Samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet, som skal ha det faglige samordnings­ansvaret for RVO-ene i forbundet.

Gjennomførte kompetanseutviklingstiltak

Kurs, seminarer osv. for RVO-ene

Det er en økning i antallet kurs, seminarer osv. som RVO-ene har deltatt på i 2017. RVO-ene deltar på kurs og seminarer i regi av Fondsstyret, Fellesforbundet, den årlige HMS-konferansen for bygge- og anleggsbransjen i tillegg til annet som er relevant og nyttig. Det oppleves positivt for RVO-ene med faglig påfyll og å få delt sine erfaringer og det er viktig for å fortsatt være relevante som eksperter i sine regioner. Spesielt er RVO-ene fornøyd med den årlige fagsamlingen der de kan dele erfaringer og samtidig få faglig påfyll.

Kurs, seminarer osv. av RVO-ene

Også her er det en økning i antall kurs, seminarer osv. som RVO-ene selv har arrangert. De mest sentrale kurs, seminarer osv. er blant annet; koordinator­skolen, asbestkurs, både oppdatering og for nybegynnere og 40 timers HMS-kurs.

I 2017 er det gjennomført i alt 13 asbestkurs fordelt over landet. I tillegg til Politiet er det et stort innslag av kommuner som bestiller dette kurset. Nytt for 2017 er at det er satt opp kurs for Politiets brannetterforskere, brannvesen, el-tilsyn, og virksomheter som bistår politiet i etterforskning av branntomter. Så langt har Rogaland og Follo politidistrikt gjennomført kurset. Kursene ble gjort sammen med Norsk Industri, TenoTec og RVO-ene Inge Dunseth og Vidar Larsen. I løpet av 2017 har 53 etterforskere deltatt på våre kurs.

Koordinatorskolen har gjennomført 10 kurs, flere av RVO-ene har gjennomført 40 timers arbeidsmiljøkurs. I tillegg til dette har det blitt gjennomført kurs om sikring i høyden.

Gjennomførte arbeidsplassbesøk

Antall anleggs-/byggeplassbesøk i 2017

4136

Fellesforbundets regionale verneombud har også i år lagt ned en betydelig forebyggende innsats. I 2017 har RVO-ene gjennomført 4136 registrerte byggeplassbesøk, noe som er en marginal økning fra 2016. Aktiviteten er i hovedsak rettet mot små og mellomstore virksomheter som ikke har egne valgte verneombud.

Registrerte stans

Antall stans etter arbeidsmiljøloven § 6–3

1963

Fordelingen på ulike stansingsgrunnlag

Fordelingen på de ulike stansingsgrunnlagene i 2016 og 2017

De regionale verneombudene har i 2017 stanset arbeid i henhold til AML § 6–3, umiddelbar fare for liv og helse, hele 1963 ganger. RVO-ene har for 2017 registrert over 300 flere stans enn i 2016. I 2017, som tidligere år, er det en stor overvekt av stansene som har grunnlag i manglende rekkverk, taksikring og fallsikring – med henholdsvis 417, 394 og 197 stans. Høyest økning ser vi på manglende rekkverk, som også er den grunnen til stans som er registrert flest ganger. Noen av RVO-ene melder at økningen av antall stans kan skyldes et bedre rapporteringssystem hvor flere detaljer plukkes opp. Andre melder fra om at det har vært noe oppgang i aktivitet blant mindre og små virksomheter, og at disse virksomhetene oftest er de som har avvik. Felles for tilbakemeldingene fra RVO-ene er at det er en overvekt av stansene som gjelder for utenlandske virksomheter.

Registrerte gjengangere av påviste feil/mangler

Antall påviste feil/mangler i 2017

8373

Antall manglende HMS-kort

Det er registrert flere feil eller mangler i 2017, sammenlignet med 2016. Økningen er på 515, fra 7858 i 2016 til 8373 i 2017. I likhet med tallene fra grunnlagene for stans er det også her fallsikrings­utfordringer, (rekkverk, taksikring og fallsikring), vi finner på toppen av listen, sammen med HMS-kort og vernerunder. De tre har over 2000 av de registrerte manglene. Fallsikringsutfordringer har over 1700 registreringer, det er en økning fra 2016. Manglene vernerunde viser noe nedgang, mens manglene HMS-kort er tilnærmet likt som 2016.

RVO-ene melder at det, til tross for en liten nedgang, fremdeles er et stort problem med manglende HMS-kort. Dette er en utfordring som skaper stor frustrasjon blant RVO-ene, og som opptar unødvendig mye tid på byggeplassbesøkene.

Manglende SHA-plan og internkontroll, språk og kommunikasjon, sammen med tidligere nevnte fallsikringsutfordringer og HMS-kort, er av de problemer og utfordringer RVO-ene nevner spesielt i sine rapporter.

Det er bekymringsfullt at det også her er en økning av registrerte saker. Selv om det er en liten nedgang på antall arbeidsplassbesøk, øker både registrerte feil eller mangler og antall stans.

Spise-/skiftebrakker og sanitærforhold

Brakkeforholdene har vært et fokusområde de siste årene og er spesielt omtalt i årsrapportene. Trenden, med en økning av tilfeller der det ikke er tilfredsstillende brakkeforhold og det er påviste mangler i forbindelse med orden og renhold, fortsatte i 2017. RVO-ene rapporterer om at utfordringene med dette er like store som tidligere år.

Samarbeid mellom de regionale verneombudene og Arbeidstilsynet

RVO-ene rapporterer svært varierende om samar­beidet med Arbeidstilsynet. Noen er svært godt fornøyd og har et tett og godt samarbeid. Samarbeid som involverer både, felles kurs- og konferanser i tillegg til felles byggeplassbesøk og tett oppfølging av saker.

Andre rapporterer derimot om at samarbeidet er fraværende og etterlyser samarbeidsmøter og dialog. Det er flere som angir at de kan oppleve utordringer knyttet til å få Arbeidstilsynet til å møte opp på byggeplasser, hvor de har varslet om forhold eller hatt behov for bistand.

Alt i alt virker det som om samarbeidet fungerer godt, der det ikke er tilfredsstillende har RVO-ene allerede planlagt tiltak for forbedring.

Avsluttende kommentarer

Det er dessverre ingen positiv utvikling å rapportere om. Både tallene og kommentarene fra RVO-ene viser at kurven stadig er negativ. Det vises at det stadig er en økning i antall stans, registrerte mangler og feil. RVO-ene melder fortsatt om store utfordringer med språk og kommunikasjon. Det er både en utfordring for RVO-ene å få kommunisert deres budskap på en god måte, samtidig som de rapporterer om flere forhold der språkutfordringer og midlertidige- og korte oppdrag virker å være årsaken.

RVO-ene har bidratt med både kursopplegg, innlegg på mindre- og større konferanser og skoler. De må sies å ha tilegnet seg en status som eksperter ute i sine regioner. Et av RVO-ene fra Fellesforbundet var med en delegasjon til Qatar for å se på arbeidsfor­holdene under byggingen av anleggene til VM i herrefotball 2022.

Bilde av signatur
Edvard Eidhammer Sørensen
Faglig leder for regionale verneombud i byggebransjen