meny
RVO logo

Avgift og virkeområde

Ordningen finansieres via årlig innbetaling av en avgift fra virksomhetene i bransjene. Avgiftens størrelse er fastsatt i forskrift om administrative ordninger kapittel 14, § 14-2. I 2017 har avgiften vært på 0,03 % av virksomhetens lønnsutgifter. Minimumsbeløpet var for 2017 på kr 250. For enkeltpersonforetak (uten ansatte) er avgiften kr 250. Avgiftsplikten omfatter all bygge- og anleggsvirksomhet, det vil si; oppføring av bygninger; innredning-, utsmykkings-, installasjonsarbeid, montering og demontering av prefabrikerte elementer, riving, demontering, ombygging og istandsetting, sanering og vedlikehold, alminnelig anleggsvirksomhet, graving, sprengning og annet grunnarbeid, annet arbeid som utføres i tilknytning til bygge- eller anleggsarbeid, jf. Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 1-4.

Virksomheter som omfattes av ordningen

Alle virksomheter innen bygge- og anleggsbransjen er avgiftspliktige. Dette gjelder selv om virksomheten ikke sysselsetter arbeidstakere. For virksomheter som produserer flere typer varer eller tjenester, er det kun aktiviteten som foregår innenfor definisjonen for bygge- og anleggsarbeid som faller inn under ordningen. Jf. Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, kapittel 5, § 5.1, om virkeområde, skal de regionale verneombudene arbeide på de arbeidsplassene som ikke har valgt verneombud eller opprettet arbeids­­miljøutvalg i samsvar med arbeidsmiljølovens regler.

Register over avgiftspliktige virksomheter

Fondet har i 2017 registrert nærmere 65 400 virksomheter som omfattes av ordningen. Av disse virksomhetene er rundt 34 600 enkeltpersonforetak, mens ca. 30 800 sysselsetter en eller flere arbeidstakere. Opplysninger om virksomheten innhentes fra Enhetsregisteret i Brønnøysund, og fra informasjon de regionale verneombudene registrerer på sine arbeidsplassbesøk. Se oversikt over avgiftspliktige virksomheter, basert på Statistisk sentralbyrås standard for næringsgruppering.

Hvordan avgiften beregnes

Beregningsgrunnlaget for avgiften er den del av virksomhetens lønnsutgifter som er direkte knyttet til bygge- og anleggsvirksomhet. I praksis innebærer dette at avgiften beregnes av virksomhetens brutto lønnsutgifter (grunnlaget for arbeidsgiveravgiften) fra foregående år, fratrukket lønnsutgiftene for personell innen administrasjon og/eller annen virksomhet utenom bygge- og anleggsvirksomhet. Resultatet danner beregningsgrunnlaget for avgiften. For arbeidsgivere med flere ansatte var avgiften i 2017 satt til 0,03 % av beregningsgrunnlaget, men slik at avgiften minst skulle være kr 250. For enkeltpersonforetak var avgiften kr 250.

Avgiftsinnbetaling 2017

Fondets sekretariat sender ut krav om avgift en gang i året. Virksomheter som ikke betaler avgiften innen fristens utløp, får varsel om inkasso. Betales ikke avgiften innen varselets frist, går saken til inkasso. Diagrammet nedenfor viser hvor mange virksomheter som har betalt avgiften for 2017 og fordelingen mellom enkeltpersonforetak og virksomheter med ansatte. Av innbetalingene kommer kr 6 844 303 fra 24 573 enkeltpersonforetak og kr 24 042 767 fra 25 448 virksomheter med ansatte. Oslovirksom­hetene betalte inn det høyeste beløpet i 2017, mens de fleste betalende virksomhetene ligger i Akershus og Hordaland. Det er færrest registrerte virksomheter i Nord-Norge og dermed lavere innbetalingsbeløp fra denne landsdelen.

Antall bedrifter som har betalt avgiften i 2016

50021

Innbetaling fra bedrifter med og uten ansatte